De Brandweer

De voormalige brandweerkazerne aan de Capucijnenstraat bevindt zich op de grens van de historische binnenstad en het bruisende, nieuwe Sphinxkwartier. Tegenwoordig heeft de kazerne een dynamische, levendige en creatieve invulling onder de naam ‘De Brandweer’. De Brandweer is één collectief en een creatieve en inspirerende ontmoetingsplek voor Maastricht en omstreken.

Geschiedenis
De brandweerkazerne is een ontwerp van architect Jan Zollner en in 1959 gebouwd. Veertig jaar lang was de kazerne dé uitvalsbasis van de Maastrichtse brandweer. De naastgelegen brandweerflat was tot in de jaren tachtig het thuis voor brandweerlieden en hun gezinnen. Compleet met alarmbellen, want de brandweermannen moesten natuurlijk altijd snel kunnen uitrukken. In de jaren tachtig werden de bellen losgekoppeld en de flat vrijgegeven voor ander huurders. De brandweerkazerne bleef in gebruik tot 1999. Toen verhuisde de Maastrichtse brandweer naar een gloednieuwe kazerne aan de Willem Alexanderweg, dicht bij de A2 en Noorderbrug.

Bekijk hier een filmpje uit de tijd dat de brandweerkazerne nog een echte kazerne was.

Herbestemming
Na jaren leegstand besloot de gemeente Maastricht de oude brandweerkazerne een nieuw leven te geven. Architectenbureau StudioStad verbouwde de kazerne met een minimaal budget en won met het ontwerp de prestigieuze Victor de Stuersprijs. Het gebouw is tegenwoordig een verzamelpunt voor ondernemingen en moet gezien worden als één collectief, een creatieve en inspirerende ontmoetingsplek voor Maastricht en omgeving.  

B*centrale

De Brandweer heeft een grote multifunctionele ruimte die te huur is voor vergaderingen, events of - gewoon - gezellige bijeenkomsten.

Lees meer
Lees meer
Lees meer
Lees meer
Stichting IPAL | Website Hive Collective